26 Οκτωβρίου 2013

Ζεύξη μεγάλης ταχύτητας πέτυχε η NASA στο διάστημα

Η NASA πέτυχε νέο ρεκόρ ταχυτήτων στο διάστημα, και συγκεκριμένα σε μια ζεύξη μεταξύ του κύριου της σταθμού στο Νέο Μεξικό και του διαστημόπλοιου το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, με download rate που άγγιξε τα 622 Mbps ενώ το upload rate έφτασε τα 20 Mbps!

Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι οι ταχύτητες αλλά το γεγονός ότι για την επικοινωνία δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ραδιοκύματα, όπως γίνεται σε όλους τους δορυφόρους, αλλά έγινε χρήση ακτίνων laser.

Το παραπάνω πρόγραμμα της NASA ονομάζεται LLCD, εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) και είναι το πρώτο εξειδικευμένο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας της NASA το οποίο χρησιμοποιεί laser αντί για ραδιοκύματα.

Ο σκοπός του προγράμματος, που αποτελεί το ξεκίνημα μόνο ενός μεγαλύτερου προγράμματος της NASA, είναι να δοκιμάσει τις ζεύξεις laser στο διάστημα με σκοπό την δοκιμή και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για χρήση στο βαθύ διάστημα στο άμεσο μέλλον καθώς η σημερινή τεχνολογία των ραδιοκυμάτων (RF) παρέχει αρκετά περιορισμένο bandwidth (εύρος ζώνης) σε σχέση με τον μεγάλο όγκο δεδομένων που χρειάζεται να μεταφερθεί από τους δορυφόρους.

Δυστυχώς, δεν έγιναν γνωστές παραπάνω ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ζεύξη όπως ο όγκος των δεδομένων που διακινήθηκαν, η διάρκεια της σύνδεσης ή των συνδέσεων, το latency αλλά και ο μέσος όρος της ταχύτητας download/upload.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια