10 Οκτωβρίου 2012

Red Bull Stratos: Mission to the edge of space

Τι γίνεται όταν ένας παράτολμος 43χρόνος αυστριακός, με όνομα Felix Baugartner, αποφασίζει να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα περάσει την ταχύτητα του ήχου σε μια ελεύθερη πτώση από ύψος κοντά στα όρια του διαστήματος;
Η απάντηση είναι απλή και αναμμενόμενη: η Red Bull θα τον βοηθήσει να το καταφέρει!

Το όνομα της αποστολής είναι Red Bull Stratos. Με λίγα λόγια αυτό που προσπαθεί ο Felix να καταφέρει είναι μία στρατοσφαιρική πτήση αερόστατου σε υψόμετρο πάνω από 36.576 μέτρα η οποία θα ακολουθηθεί από μια απόπειρα κατάρριψης του ρεκόρ άλματος σε ελεύθερη πτώση για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση!

Αναλυτικά, υπολογίζεται οτι η μεγιστη ταχύτητα που θα αναπτύξει ο Felix θα είναι 1.110 χλμ./ώρα και ότι όλη η πτώση θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά ενώ για την μέγιστη ταχύτητα θα χρειαστούν μόλις 40 δευτερόλεπτα.

Για να πετύχει αυτή την πτώση, έχει στην διάθεση του μια ειδικά σχεδιασμένη συμπιεσμένη κάψουλα που μοιάζει με μικρό διαστημόπλοιο καθώς και ένα τεράστιο αερόστατο ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το υψόμετρο. Εκτός όμως από αυτά διαθέτει και μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής του κατάστασης η οποία θα δεθεί στο στήθος του και θα φορεθεί κάτω από την στολή καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής. Τέλος το όλο εγχείρημα θα παρακολουθείται από κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και ανάλυσης έως και 4Κ εφοδιασμένες με ειδικά φίλτρα για τον ήλιο, οι οποίες θα βρίσκονται τόσο στο έδαφος όσο και σε ένα ειδικά εξοπλισμένο ελικόπτερο αλλά και μέσα στην στολή του Felix.

Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, υπάρχουν πολλά συστήματα ασφαλείας που θα φροντίσουν να επιστρέψει ο Felix ασφαλής στην Γη. Ένα από αυτά είναι το σύστημα αυτόματου ανοίγματος του εφεδρικού αλεξίπτωτου του Felix, σε περίπτωση που τα δύο βασικά αλέξίπτωτά του αποτύχουν να ανοίξουν ή αντιμετωπίσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Η αναμενόμενη ημερομηνία της απογείωσης του αερόστατου, από την έρημο New Mexico των ΗΠΑ, ήταν εχτές, 9 Οκτωβρίου 2012 αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε λόγο ανέμων που ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να έβγαζαν το αερόστατο εκτός πορείας. Η αποστολή δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.

Όλη την διαδικασία της αποστολής, από την προετοιμασία για την απογείωση έως και την επιστροφή του Felix στην Γη μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα της αποστολής αλλά και από το YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια