13 Αυγούστου 2012

Cloudfogger: νέφος + κρυπτογράφηση = εύκολη υπόθεση

Dropbox, Skydrive, GoogleDrive: είναι μερικές από τις πιο ονομαστές υπηρεσίες νέφους. Φυσικά, με μία αναζήτηση θα εντοπίσουμε πολλές άλλες λιγότερο γνωστές ή και εντελώς άγνωστες. Αν και η κοστολόγηση των υπηρεσιών αυτών αποτελεί τροχοπέδη στην ευρεία και εκτενή χρήση τους, το σίγουρο είναι ότι πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία από αυτές.

Το ερώτημα όμως που μας βασανίζει είναι: «Είναι τα αρχεία μου ασφαλή σ’ αυτές τις υπηρεσίες;». Οι ευπάθειες, στον τομέα της ασφάλειας, που συνεχώς εμφανίζονται, μας κάνουν να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για την τύχη των δεδομένων μας.
Μία σκέψη είναι η χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης και μπορώ να πω πως είναι μια καλή ιδέα, αλλά τι γίνεται όταν…:
·         …θέλουμε να μοιραστούμε ένα αρχείο με κάποιον;
Εδώ υπάρχουν λύσεις και μάλιστα, σχετικά, απλές: είτε μοιραζόμαστε τον κωδικό κρυπτογράφησης, είτε χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπογραφές (π.χ.
PGP).

·         …θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρχεία μας σε περιβάλλον που δεν υπάρχει αντίστοιχο λογισμικό αποκρυπτογράφησης; (π.χ. Smartphones)
Εδώ υπάρχει μία λύση: το
Cloudfogger!
Το Cloudfogger, λοιπόν, είναι ένα λογισμικό κρυπτογράφησης αρχείων και φακέλων που επιτρέπει την κοινή χρήση των κρυπτογραφημένων αρχείων και τον συγχρονισμό τους με το νέφος. Αν και είναι σχετικά καινούριο (μισός χρόνος και κάτι), συνεχώς αναπτύσσεται προκειμένου να ενσωματώνει νέες λειτουργίες και υποστήριξη από τα περισσότερα περιβάλλοντα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι 2: ευκολία στη χρήση και δυνατότητα κοινής χρήσης όποιον και όποιους θέλουμε. Έχει πρόσθετο για τα συνημμένα του MS Outlook, λειτουργεί σε οποιοδήποτε φάκελο[i] (είτε στο νέφος, είτε στον σκληρό σας δίσκο) και το καλύτερο από όλα: είναι δωρεάν! (προς το παρόν τουλάχιστον).
Μπορείτε να το βρείτε εδώ, και θα συνιστούσα να ρίξετε μια ματιά στο blog και το help center του, για περισσότερες πληροφορίες.
Φιλικά,
emp 

[i] Υπάρχει περιορισμός των 5 φακέλων ανά υπολογιστή, εξαιρουμένων των υποφακέλων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια