26 Ιουνίου 2012

Windows Phone 8

Πριν μια εβδομάδα έγινε από την Microsoft η επίσημη παρουσίαση των Windows Phone 8, δηλαδή του επόμενου της λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα.
Τα Windows Phone 8 θα είναι στην ουσία μια βελτιωμένη έκδοση των Windows Phone 7 όμως δεν θα μπορούν να μπουν ως αναβάθμιση στα ήδη υπάρχοντα Windows Phone κινητά!

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει η νέα έκδοση τόσο σε κώδικα όσο και σε απαιτήσεις hardware.

Η κυριότερη αλλαγή στον κώδικα των WP8 είναι ότι πλέον στα κινητά θα χρησιμοποιείται κοινός πυρήνας με τα επερχόμενα Windows 8. Μαζί με αυτό, έρχεται και η υποστήριξη συσκευών με επεξεργαστές που διαθέτουν δύο πυρήνες αλλά και έως 64 πυρήνες στο μέλλον.

Τα Windows Phone 8 θα διαθέτουν ακόμα υποστήριξη για MicroSD κάρτες (επιτέλους :Ρ) ενώ θα υποστηρίζουν οθόνες με τρεις νέες αναλύσεις οθόνης: 1280×720 (720p), 800×600 (WVGA) και 1280×768 (WXGA). Παρόλα αυτά, οι υπάρχουσες εφαρμογές δεν θα χρειάζονται τροποποίηση για τις νέες αναλύσεις. Τέλος από πλευράς hardware θα υπάρχει και υποστήριξη για NFC (τόσο για πληρωμές μέσω τηλεφώνου όσο και για άλλες χρήσεις).

Τα Windows Phone 8 έχουν και νέο Start Screen ! Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα Live Tiles δεν έχουν προκαθορισμένο μέγεθος αλλά μπορούν να πάρουν 3 διαφορετικές διαστάσεις (όπως συμβαίνει και στην αρχική οθόνη των Windows 8) δείχνοντας έτσι περισσότερη ή λιγότερη πληροφορία ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. (βλέπε εικόνα)

Άλλα νέα χαρακτηριστικά των WP8 είναι η δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών στο background, δηλαδή πραγματικό multitasking όπως στα Windows 8, η ενσωμάτωση του Skype στο λειτουργικό σύστημα, η αναβάθμιση του browser σε Internet Explorer 10, η δυνατότητα χρήσης native κώδικα και DirectX που σημαίνει ότι ένα παιχνίδι γραμμένο σε C++ για Windows 8 θα τρέχει χωρίς πρόβλημα και σε ένα Windows Phone 8 και η εφαρμογή Nokia maps που θα είναι εγκατεστημένη σε όλα τα WP8.

Τέλος η Microsoft σκέφτηκε και τους επιχειρηματίες και έτσι με τα WP8 προσφέρει την δυνατότητα κρυπτογράφησης ολόκληρου του κινητού, υποστήριξη για Extensible Firmware Interface (UEFI) για secure boot, sandboxing, απομακρυσμένη διαχείριση του κινητού και δυνατότητα δημιουργίας Hubs για εταιρικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, οι σημερινές συσκευές με Windows Phone 7.5 δεν θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν στην έκδοση 8 αλλά θα αναβαθμιστούν στην έκδοση 7.8, η οποία θα φέρει πολλές από τις αλλαγές αυτές στις παλιές συσκευές. Οι υπόλοιπες όμως βελτιώσεις των Windows Phone 8 θα υποστηρίζονται μόνο από καινούργιες συσκευές, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στον ερχόμενο χειμώνα και θα έχουν support με updates για 18 μήνες από την εμφάνιση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια