28 Δεκεμβρίου 2011

Λογοκρίνει και η Αμερική το διαδίκτυο;

Ένα νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο του Αμερικάνικου Κογκρέσου δίνει την δυνατότητα στο αμερικάνικο κράτος να λογοκρίνει το διαδίκτυο! Το νομοσχέδιο αυτό ονομάζεται Protect IP και έχει ως σκοπό το εξής: "Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011". Αυτό που έχει ως σκοπό με λίγα λόγια είναι να εμποδίσει τις περιπτώσεις καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο ώστε να προστατέψει οικονομικά τους πνευματικούς δημιουργούς.

Για να το πετύχει όμως αυτό, επιτρέπει στο αμερικάνικο κράτος να λογοκρίνει/εμποδίζει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα κρίνεται ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα! Συγκεκριμένα, το url της ύποπτης σελίδας μπαίνει σε μια blacklist με αποτέλεσμα κανένας Αμερικάνος πολίτης να μην μπορεί να την επισκεφτεί, εκτός αν γνωρίζει την IP διεύθυνση της σελίδας.

'Ενα παράδειγμα χρήσης της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι ας πούμε ένα blog στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες χωρίς ο ιδιοκτήτης του blog να έχει την άδεια για την χρήση τους. Τότε το κράτος μπορεί να αναγκάσει τους ISP (Internet Service Providers) να εμποδίσουν την πρόσβαση των πελατών τους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αντίστοιχα αν κάποιος ανεβάσει ένα βίντεο στο Youtube με περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά διακαιώματα, ας πούμε ένα τραγούδι στο παρασκήνιο, τότε το Youtube είναι υποχρεωμένο να διαγράψει το βίντεο αλλιώς θα εμποδιστεί η πρόσβαση σε ολόκληρο το site του Youtube!

Έτσι, στην ουσία αλλιώνεται η εικόνα του διαδικτύου και δημιουργούνται πολλές διαφορετικές εκδόσεις του, ανάλογα με το ποιες ιστοσελίδες επιτρέπονται σε κάθε χώρα.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες για το Protect IP Act:


PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Σκεφτείτε μόνο, τι θα γινόταν αν όλο και περισσότερες χώρες εφάρμοζαν αυτή την τακτική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια