27 Σεπτεμβρίου 2011

Boeing 787 Dreamliner: επιτέλους διαθέσιμο

To 2007 η Boeing παρουσίασε το Boeing 787 Dreamliner, το καινούριο, μεσαίου μεγέθους αεροπλάνο της σχεδιασμένο για μεγάλες αποστάσεις. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κάνει την πρώτη πτήση του πριν το 2009 καθώς διάφορα σχεδιαστικά προβλήματα, προβλήματα στην γραμμή παραγωγής αλλά και προβλήματα στις δοκιμαστικές πτήσεις το καθυστέρησαν σημαντικά.

Τώρα, μετά από τρία περίπου χρόνια το 787 Dreamliner είναι σε μαζική παραγωγή και μάλιστα το πρώτο έχει ήδη παραδοθεί στην ιαπωνική All Nippon Airways. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα 820 παραγγελίες του 787 αλλά αφού η παραγωγή έχει ξεκινήσει λογικά θα καλυφθούν χωρίς προβλήματα. Από το 2013 μάλιστα, η Boeing σχεδιάζει να παράγει δέκα 787 Dreamliner το μήνα.

Αυτό που όμως κάνει το 787 να διαφέρει από τα υπόλοιπα αεροπλάνα είναι το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από 50% συνθετικά υλικά που το καθιστούν ελαφρύτερο από τα άλλα συμβατικά αεροπλάνα και έτσι θα καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα.

Tο Dreamliner σύμφωνα με την Boeing θα είναι το πιο άνετο αεροπλάνο για τους επιβάτες. Συγκεκριμένα, ο αέρας της καμπίνας δεν θα είναι τόσο ξηρός όσο στα σημερινά αεροπλάνα, ενώ επιπλέον η αύξηση της πίεσης της καμπίνας σε πίεση αντίστοιχη των 6.000 ποδιών σε αντίθεση με την πίεση των 8.000 ποδιών που έχουν τα σημερινά αεροπλάνα θα κάνει το ταξίδι πιο άνετο.
Μια ακόμα πρωτοτυπία είναι τα αρκετά μεγαλύτερα παράθυρα του 787 που επιτρέπουν στους επιβάτες να απολαμβάνουν το ταξίδι. Τα παράθυρα μάλιστα μπορούν να σκοτεινιάζουν για να μην ενοχλεί ο ήλιος τους επιβάτες ενώ διατηρούν την διαφάνεια τους.
Τέλος το 787 είναι το πρώτο αεροπλάνο που διαθέτει μόνο LED για τον φωτισμό του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού του.

To 787 Dreamliner μπορεί να μεταφέρει έως και 290 επιβάτες στην μεγαλύτερη έκδοσή του και αναμένεται να είναι ένα πολύ εντυπωσιακό αεροπλάνο, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αεροπορικές εταιρίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια