6 Ιανουαρίου 2011

Intel Sandy Bridge cpu με DRM ή μήπως όχι ;

Η Intel μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει, στην CES, την δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών οι οποίοι είναι γνωστοί με το κωδικό όνομα Sandy Bridge.
Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές θα είναι κατασκευασμένοι στα 32nm και διαθέτουν ενσωματωμένη GPU ώστε να μην απαιτείται η χρήση κάρτας γραφικών. Στην αρχή της κυκλοφορία τους θα υπάρχουν διπύρηνα και τετραπύρηνα μοντέλα ενώ αργότερα θα υπάρξουν και εξαπύρηνοι αλλά και οκταπύρηνοι Sandy Bridge.

Από τους Sandy Bridge βέβαια δεν λείπουν χαρακτηριστικά όπως Hyper Threading Technology, Turbo Boost και ενσωματωμένος ελεγκτής μνήμης.
Το χαρακτηριστικό τους, όμως, που σήκωσε αντιδράσεις είναι το ονομαζόμενο Intel Insider. Πολλοί μάλιστα το ονομάζουν DRM protection. Μήπως όμως δεν είναι κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με την ίδια την Intel το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει στους κατόχους των παραπάνω επεξεργαστών την αναπαραγωγή, μέσω streaming, ταινιών HD μέσω διαδικτύου, την ίδια στιγμή που θα είναι διαθέσιμες σε DVD ή Blu-Ray. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο της Intel είναι "No, It's Not DRM, and yes it delivers top quality movies to your PC".
Αυτό επιτυγχάνεται από την συνεργασία της Intel με στούντιο του Holywood και εμπορικές αλυσίδες διανομής ταινιών.

Επομένως οι νέοι επεξεργαστές δεν έχουν DRM προστασία (άλλωστε το DRM είναι software και όχι hardware) και λογικά (αν και δεν είναι απόλυτα σίγουρο) δεν θα αποτρέπουν την αναπαραγωγή μη νόμιμου περιεχομένου π.χ κατεβασμένου από torrent sites.
Αυτό που κάνει το Insider είναι να μην επιτρέπει την παράνομη διανομή των ταινιών που ο χρήστης έχει ήδη αγοράσει από τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Intel.

3 σχόλια:
Γράψτε σχόλια
 1. Το αν θα υλοποιηθεί σε επίπεδο software ή hardware, δεν έχει καμία σημασία.
  Θα επιτρέπει το ασφαλες (μέσω DRM) streaming video. Άρα είναι DRM απλά μασάνε τα λόγια τους για να μην τους πάρουν με τις ντομάτες. Ασφαλώς μέχρι να εφαρμοστεί παντού θα περάσουν χρόνια, οπότε και δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ίσως να έχεις δίκαιο. Ακόμα όμως και αν είναι DRM είναι ξεκάθαρο ότι θα χρησιμοποιείται αποκελιστικά για το straming βίντεο από τους συνεργάτες της Intel.
  Αυτό, άλλωστε, φαίνεται από εδώ: “DRM contained in Intel’s Sandy Bridge chips is only going to kick in during very specific circumstances: only when you’re streaming high-definition, late-release content from certain Intel partners.”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτή η "προστασία" μπορεί να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλα media διαφορετικού τύπου. Καμία εταιρία δεν έχει λόγο να σε τρομοκρατήσει για κάποιο προιόν της (ειδικά αν πρόκειται για DRM που το μισούν όλοι εκτός από τις εταιρίες)

  ΑπάντησηΔιαγραφή