26 Δεκεμβρίου 2010

Αυτόνομα ελικόπτερα με τέσσερις έλικες (Quadrotors)Εδώ και αρκετό καιρό αρκετά πολυτεχνεία ξένων χωρών , όπως αυτό της Pennsylvania στην Αμερική αλλά και το ETH στην Ελβετία, ασχολούνται με την μελέτη και την προσομοίωση αυτόνομων ελικοπτέρων με τέσσερις έλικες.

Τα ελικόπτερα αυτά είναι γνωστά ως quadrotors ή quadrocopters καθώς διαθέτουν τέσσερις έλικες σε αντίθεση με τα συμβατικά ελικόπτερα που διαθέτουν έναν στην κορυφή τους για την ανύψωση και την επιτάχυνση και έναν στην ουρά για την σταθεροποίηση και την περιστροφή τους. Επίσης είναι μικρά, με μέγεθος όσο και των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων.

Αυτό που όμως τα κάνει να διαφέρουν από τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα είναι ότι για τον χειρισμό τους δεν είναι υπεύθυνος κάποιος άνθρωπος αλλά ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο με την χρήση πηγών υπέρυθρου φωτός στους τοίχους και των υπέρυθρων αισθητήρων πάνω στα ελικόπτερα μπορεί να δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλου του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται τα ελικόπτερα.
Έτσι τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να κάνουν πολύ εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα, όπως αυτοί που φαίνονται στο βίντεο στην αρχή του post.

Αλλά αφού είναι Χριστούγεννα το κατάλληλο βίντεο με quadrocopter είναι το παρακάτω όπου ένα από τα ελικόπτερα του ETH παίζει μια χριστουγεννιάτικη μελωδία στο πιάνο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια