6 Δεκεμβρίου 2010

Τα φανάρια του μέλλοντος

Η Yanko Design είχε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι τα φανάρια στους δρόμους σε λίγα χρόνια. Το δημιούργημα της ονομάζεται Sand Glass LED Traffic Light (βλ. φωτογραφία).

Τα συγκεκριμένα φανάρια δεν διαθέτουν τους τρεις συνηθισμένους κυκλικούς φωτεινούς σηματοδότες αλλά πολλά LED τοποθετημένα σε σχήμα κλεψύδρας. Τα χρώματα των LED μένουν ίδια, δηλαδή πράσινο πορτοκαλί και κόκκινο αλλά η διαφορά είναι στο ότι η κλεψύδρα αδειάζει και γεμίζει ανάλογα με τον χρόνο που απομένει στην παρούσα κατάσταση του φαναριού.

Αν για παράδειγμα μόλις έχει ανάψει το πράσινο τότε η κλεψύδρα θα είναι γεμάτη και πράσινη. Καθώς περνάει ο χρόνος η κλεψύδρα θα αδειάζει. Τρία δευτερόλεπτα πριν το φανάρι γίνει κόκκινο η κλεψύδρα θα αλλάξει χρώμα και θα γίνει πορτοκαλί ενώ ταυτόχρονα θα εμφανιστεί ο αριθμός 3 σε αυτήν. Ο αριθμός δηλώνει το πόσα δευτερόλεπτα παραμένουν μέχρι να γίνει κόκκινο το φανάρι. Αφού ο αριθμός γίνει 2, και στην συνέχεια 1 τότε το φανάρι θα γίνει κόκκινο και η κλεψύδρα θα γεμίσει και πάλι.

Η παρακάτω εικόνα εξηγεί την λειτουργία του φαναριού σχηματικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια