8 Ιανουαρίου 2009

Zii: Everything you know is about to change !

Ο τίτλος του άρθρου είναι και το σλόγκαν του Zii.com. Η ZiiLabs και το Zii ανήκουν στην γνωστή σε όλους μας Creative. Τι είναι όμως το Zii το οποίο είναι σε θέση να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε (στον χώρο των υπολογιστών);

Το Zii λοιπόν είναι μια τεχνολογία που αναπτύσεται εδώ και 10 χρόνια από την Creative.
Συγκεκριμένα το e-mail που λαμβάνει κανείς αν κάνει subscribe στο Zii.com γράφει:

"Drawing our inspiration from the intelligence of Mother Nature – who through over a billion years of evolution has designed the basic building block of life: the stem cell – we have created a stem cell-like silicon that is able to grow and multiply into different solutions and ecosystems.
With an investment that spans over 10 years, over a billion dollars and over 10,000 man-years, the world is poised to experience a breakthrough that will better lives beyond our imagination."


Το Zii λοιπόν είναι μια τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζουν την δομή των τμημάτων επεξεργασίας (Processing Elements, ή αλλίως PE) τους σε οποιαδήποτε λειτουργία τους ζητηθεί σε αντίθεση με τους σημερινούς επεξεργαστές οι οποίοι έχουν καθορισμένα τμήματα επεξεργασίας για διαφορετικές εργασίες (π.χ. διαφορετικό PE για την αναπαραγωγή βίντεο και διαφορετικό PE για την αναπαράσταση 3D γραφικών). Αποτέλεσμα αυτής της προσαρμοστηκότητάς των Processing Elements τους είναι να εκτελούν τις ίδιες διεργασίες 100 (!) φορές πιο γρήγορα.

Ο τελευταίος επεξεργαστής που βασίζεται στο Zii είναι ο ZMS-05. Ο επεξεργαστής αυτός έχει υπολογιστική ισχύ ιση με 10 Gigaflops σε μέγεθος μικρότερο από έναν σημερινό επεξεργαστή!
Επίσης διαθέτει ένα εφυέστατο σύστημα διαχείρησης ενέργειας το οποίο απενεργοποιεί τα PE's που δεν χρησιμοποιούνται πετυχαίνοντας 100 φορές μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να ρίξετε μια ματία στο βίντεο-παρουσίαση που υπάρχει στο επίσημο site του Zii για να δείτε όλα τα πρωτερήματά του σε σύγκριση με τους σημερινούς υπολογιστές.

Το μόνο που απομένει για να δούμε αν τελικά θα αλλάξει ο τρόπος ζωής μας είναι να δούμε το Zii εν δράσει σε πραγματικές συνθήκες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια