20 Σεπτεμβρίου 2008

Εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον δύο μήνες θα παραμείνει ο LHC

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) παρουσίασε νέο πρόβλημα και η λειτουργία του έχει διακοπεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του CERN στη Γενεύη. Για την επιδιόρθωση του ελαττωματικού στοιχείου αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον στους δύο μήνες.

Το νέο πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την επαναλειτουργία του LHC με την αντικατάσταση ενός μετασχηματιστή που παρουσίασε βλάβη αυτή την εβδομάδα.

Η ανωμαλία καταγράφηκε στις 12.27 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, όταν η θερμοκρασία σε 100 από τους τεράστιους υπεραγώγιμους μαγνήτες ανέβηκε έως και κατά 100 βαθμούς Κελσίου.

Ένας τόνος υγρού ήλιου, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό, διέρρευσε μέσα στο κυκλικό τούνελ του LHC και χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική.

Ολόκληρος ο τομέας 34 στη σήραγγα των 27 χιλιομέτρων θα πρέπει τώρα να θερμανθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η πιθανότερη αιτία φαίνεται να είναι μια ελαττωματική ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες η οποία πιθανότατα έλιωσε, οδηγώντας σε αστοχία υλικού» δήλωσε το Σάββατο ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια