11 Φεβρουαρίου 2008

Ο νεαρότερος γνωστός πλανήτης εντοπίστηκε στον αστερισμό της Ύδρας

Την ανακάλυψη ενός κοσμικού «γιγάντιου βρέφους» ανακοίνωσαν Γερμανοί αστρονόμοι. Πρόκειται για τον νεαρότερο γνωστό πλανήτη, ο οποίος όμως έχει μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από του Δία.

Ο αέριος γίγαντας που εντοπίστηκε σε απόσταση 180 ετών φωτός, στον αστερισμό της Ύδρας, σχηματίστηκε πριν από μόλις 10 εκατ. χρόνια, είναι επομένως «νεογέννητος» στην κοσμική κλίμακα, αναφέρει στο περιοδικό Νature η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις υποψίες των αστρονόμων ότι οι πλανήτες σχηματίζονται σχετικά νωρίς στην ιστορία κάθε πλανητικού συστήματος, τα πρώτα 10 εκατ. χρόνια μετά την πρώτη λάμψη του μητρικού τους άστρου.

Συγκριτικά, η Γη έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, ενώ ο Ήλιος εκτιμάται ότι σχηματίστηκε γύρω στα 100 εκατ. χρόνια νωρίτερα.

Οι περίπου 250 εξωηλιακοί πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από τη δεκαετία του 1999 περιφέρονται γύρω από πολύ γηραιότερα άστρα, τουλάχιστον 100 εκατ. ετών.

Το μητρικό άστρο του νέου πλανήτη, ΤW Ύδρα, είναι τόσο νέο ώστε περιβάλλεται ακόμα από τον δίσκο αερίου και σκόνης μέσα από το οποίο σχηματίστηκε.

O ίδιος ο πλανήτης, του οποίου το έτος διαρκεί 3,65 ημέρες (100 φορές λιγότερο από το γήινο έτος) είναι υπερβολικά μικρός για να είναι δυνατόν να παρατηρηθεί άμεσα.

Ανακαλύφθηκε μέσω μιας έμμεσης τεχνικής η οποία μετρά τον ασθενή κλυδωνισμό του μητρικού άστρου λόγω του βαρυτικού πεδίου του πλανήτη.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια