27 Ιανουαρίου 2008

Ψύξη με...ήχο

Τα συστήματα υδρόψυξης μπορούν να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά αν σταλούν με κάποιον τρόπο σε αυτά ηχητικά κύματα. Σύμφωνα με άρθρο του New Scientist, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Georgia, ΗΠΑ βρήκαν μια μέθοδο για εντυπωσιακή ψύξη αξιοποιώντας τον ήχο. Τα συστήματα υδρόψυξης αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα έναντι των ανεμιστήρων και των άλλων συμβατικών μεθόδων ψύξης, καθώς η υπολογιστική ισχύς αυξάνει και ως εκ τούτου αυξάνεται και η έκλυση θερμότητας από τα chipsets.
Η υγρή ψύξη είναι πιο αποτελεσματική ως αγωγός θερμότητας, ωστόσο στην περίπτωση που βράσει το υγρό [δημιουργώντας φούσκες] χάνει σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά της. Ο Ari Glezer και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Georgia έκαναν έρευνες πάνω σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα και ανακάλυψαν έναν τρόπο για να απαλλαγούν από τις φούσκες, τοποθετώντας ένα ηχείο μερικά χιλιοστά από την πηγή της θερμότητας και το σύστημα υδρόψυξης ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία. Οι ήχοι [συχνότητας 1Khz] που αναπαράγονται από το ηχείο, μπορούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να "τιθασεύσουν" 147% περισσότερη θερμότητα!

Η προσέγγιση που ο Glezer περιγράφει ως "εκλεπτυσμένη", εμφανίζεται ως η πιθανή απάντηση στην ψύξη σχεδόν των πάντων από chips έως υβριδικά αυτοκίνητα και διαστημόπλοια!.

Πηγή: The Inquirer,PC Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια